Årshjul planlægning – det gør en verden til forskel

 In Articles

Årshjul
planlægning
– det gør en verden til forskel

Årshjul planlægning – det gør en verden til forskel

Jane Ulsoee   Jane Houlind Ulsøe Stifter af Canvas Planner
  Den 20. oktober 2020 – læsetid 3 min 

Har du forløb, opgaver, events eller lignende, der gentager sig årligt, månedligt og ugentligt, så kan det være en kæmpe hjælp at bruge lidt tid på:

århjul planlægning.

Det vil give dig et overblik over perioder med spidsbelastning og perioder med luft i programmet. Vi oplever årshjulet kan hjælpe på de fleste niveauer af virksomheden, da et årshjul er lig med et godt overblik. Vi ser også en del virksomheder, hvor lederne sætter pris på et visuelt årshjul, da strukturen og overblikket ofte skaber tryghed for alle parter.

Den runde model (årshjul)

Et årshjul er en god måde at få et overblik på. Mange har printet, tegnet og forsøgt sig i Powerpoint for at skabe et godt årshjul til planlægning af årets aktiviteter. Alle er enige om, at det er et visuelle overblik, der er behov for, men det runde design kan være udfordrende, da det kan være svært at læse, hvis teksten står på hovedet. Hvad man er parat til at bevæge sig væk fra det runde design, så er der andre og mere læsbare visuelle muligheder.

Visuelt værktøj

Det er som sagt det visuelle overblik, der jagtes, og det er essensen af årshjul planlægning. Formen er lidt op til dig. Her er et par eksempler på nogle forskellige strukturer – det handler bare om at vælge én form og struktur, der giver mening for dig. De farvede objekter er opgaver eller aktiviteter. Rød = to do, Gul = doing, Grøn = done, Grå = later.
Disse to eksempler er lavet i Canvas Planner
, da det er godt til samarbejdsdelen hvis man er flere der arbejder sammen i et årshjul.

Årshjul planlægning – det gør en verden til forskel

Her er et eksempel, hvor årshjul planlægningen er struktureret i et rundt design:

Årshjul planlægning – det gør en verden til forskel

Brug tiden fornuftigt

At få sat vigtige informationer ind i et årshjul er med til at øge effektiviteten. Udover et bedre overblik, så giver det også en bedre fælles forståelse af, hvad der er planlagt i den nærmeste fremtid. Ved at alle ser det samme, kan man også bedre drage fordel af den erfaring, der er i teamet og videndele med hinanden.

I mellem og under møder

Når først årshjul planlægningen er god i gang, og strukturen er valgt, så er det tid til at tilføje indholdet. Her er et par spørgsmål som Trine Kolding anbefaler til processen:

  • Hvornår er jeres travle perioder? Tilføj det i årshjulet.
  • Hvornår er der mere stille perioder?
  • Hvordan kunne jeres årsplan for 2021 se ud?

Så kan du vælge at dele med andre kollegaer, så I kan bruge årshjulet til møder. Den visuelle fælles forståelse er genialt for et team.

Hvis du har lyst til at få flere ideer til, hvad du kan bruge et årshjul til, så har Lederindsigt lavet en fin liste, som du kan se her.

Præsentation af Canvas Planner

Få en 15 minutters online demo foran din skærm.

Årshjul planlægning – det gør en verden til forskel
Optimering af arbejdsprocesser