5 tips til at ferie bliver ferie!

 In Articles

5 tips til
at din ferie bliver ferie
– ren ferie

Bliv ferieklar: 5 tips til at din ferie bliver ferie – ren ferie


Jane UlsoeeJane Houlind Ulsøe
 stifter af Canvas Planner
Juni 25, 2019 – 3 min read

Sommerferien nærmer sig, og vi glæder os alle til ren afslapning, sol og hygge.  Men for mange er der langt derhen – til at blive rigtig ferieklar. Tiden op til en ferie er ofte hektisk: Opgaverne hober sig bare op, løse tråde skal samles, ansvarsområder skal afklares, og aftaler skal falde på plads. Med andre ord: mængden af ting, der skal planlægges og ordnes, inden vi kan sætte os tilrette på stranden med en god bog, kan virke ret uoverskuelig. Det kan faktisk nærmest være stressende at gøre sig klar til at rejse på ferie – og at afholde ferien.

Men sådan behøver det ikke at være. Hemmeligheden ligger i at forberede sig, så ferien netop bliver det break, som du har brug for.

Vi vil gerne dele 5 tips med dig, så du får mest mulig afslapning i din ferie. Det er nemlig vigtigt, at ferie er ferie – og ikke arbejde.

1. Prioritér dine opgaver inden ferien

Det er vigtigt, at du prioriterer dine arbejdsopgaver op til ferien. 

Du kan med fordel opdele opgaverne i SKAL og KAN.  

SKAL-opgaverne er de ting, som du simpelthen skal nå, inden du går på ferie. Hvis der er opgaver på denne liste et par dage før, din ferie begynder, så find ud af, om der er nogen, der kan hjælpe dig med at få dem løst, så du ikke skal tænke på dem fra solstolen.

 

KAN-opgaverne er dem, som du gerne vil nå. KAN-opgaverne er der måske en forventning om, at du skal nå. Derfor skal du sørge for at få klarlagt, om andre også mener, at de hører til på KAN-listen. Hvis du får lavet en realistisk prioritering af de sidste uger og dage op til ferien og får løst opgaverne, så kan du rejse på ferie med god samvittighed.

2. Skriv ned hvad du skal efter ferien

Det er meget vigtigt, at du inden ferien få noteret de opgaver, som du skal huske efter ferien. På den måde får du ro i hovedet og undgår at tænke: “Har jeg nu husket…” en masse gange, når du skal forestille være nærværende og tilstede i kortspillet med ungerne. Vi vil komme ind på flere gode råd til, hvordan du bedst kommer tilbage til jobbet efter ferien i vores næste blogpost.

3. Afsæt sidste arbejdsdag til dig selv

En masse møder på sidste arbejdsdag inden ferien er ikke optimalt. Risikoen er nemlig, at du tager på ferie med uafsluttede opgaver hængende over hovedet. Det er derfor en god idé at reservere den sidste dag eller to inden ferien til at løse dine egne opgaver. På den måde kan du få styr på de sidste arbejdsopgaver inden første feriedag.

4. Planlæg kun i store linier

For at sikre at ferie bliver ferie, er det vigtigt ikke at proppe ferien med aktiviteter. Hvis ferien bliver for hektisk, så risikerer du, at ferien går fra at være ferie til at blive en slags arbejde. Ihvertfald for hjernen, fordi den ikke får den restitution, som den har så hårdt brug for. Hjernen restituerer, når vi sover. Men det er, når vi holder længere pauser fra arbejdet, at hjernen virkelig genopbygger sig selv. De mange planlagte aktiviteter kan derfor få betydning for vores stressniveau – også efter ferien. Sørg derfor for at have dage i løbet af ferien, hvor du slapper helt af uden planlagte aktiviteter og vær realistisk i din planlægning.

5. Kobl helt eller delvist af teknikken under ferien.

Denne er en klassiker. Men det er lettere sagt end gjort. Al forskning viser, at det er vigtigt at koble helt af. Alligevel har mange af os har svært ved at slippe jobbet, når vi holder ferie. Hele 65 % tjekker mails, telefon eller laver andet arbejdsrelateret i ferien. MEN hvis det må nogen måde er muligt, så aftal med din chef og kollegaer, at du lukker helt ned for teknikken i ferien. Hvis du har brug for at være online noget af tiden, så sørg for at fortælle både kolleger og familie i hvilke tidsrum, du arbejder. På den måde kan du undgå at bruge hele ferien på at tjekke mobilen for opkald og e-mails. Hvis du er virkelig vild, så kan du evt. slå internettet fra på din mobil, så den kun kan bruges til opkald og til at tage feriebilleder.

 

Det er altså ved længere pauser uden arbejde, at hjernen restituerer, og du får fornyet energi. Så kæmp med næb og kløer for, at din ferie bliver ferie.

 

Vi ønsker alle en god planlægning af opgaverne inden ferien og en dejlig sommer.

Præsentation af Canvas Planner

Få en 15 minutters online demo foran din skærm.

5 tips til at ferie bliver ferie!
holidaysRemote work